scholingsagenda
aanmelden
contact

Assisteren bij Acute Verloskunde met partusassistentie - AAV

'Een zeer leerzame en veilige training met bevlogen verloskundigen'

 

Acute verloskunde met partusassitentie in de thuissituatie of in geboortecentrum.

De zorg rondom acute verloskunde kan vele malen verbeterd worden als ook kraamverzorgenden en verloskundigen samen weten hóe te handelen bij acute verloskundige complicaties. Hoe ze adequaat een verloskundige kunnen assisteren en wat ze kunnen doen als zij onverhoopt alleen voor een moeilijke situatie komen te staan. 

 

Kraamzorg Nascholingen Nederland heeft een training ontwikkeld speciaal voor kraamverzorgenden die werken in de thuissituatie: Assisteren bij Acute Verloskunde (AAV). Kraamverzorgenden kunnen onverwacht te maken krijgen met acute problemen tijdens de bevalling en de kraamtijd. Samen met hun verloskundige/huisarts of alleen.

 

Waarom deze training


Als kraamverzorgenden goed voorbereid zijn op deze acute situaties en kunnen werken volgens een vaststaand protocol, al dan niet samen met de verloskundige, zijn zij deze situaties de baas. Een goed geolied team redt levens en beperkt blijvende gevolgen voor moeder en kind.

 

Opzet van de training

 

Een vlotte en systematische aanpak bij noodsituaties wordt geleerd en geoefend tijdens deze trainingen conform een vaststaand protocol. De training bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Vooraf krijgen de deelnemers een syllabus toe gestuurd, die het theoriegedeelte ondersteunt en het mogelijk maakt deze actief te behandelen. De studiebelasting hiervan is ongeveer 2 uur.
De acute situaties worden tijdens het praktijkgedeelte geoefend in vier kleine groepen, die steeds een ander oefenstation bezoeken. Hierdoor wordt het aangeleerde denkpatroon en de noodzakelijke handelingen eigen gemaakt. Dit gebeurt onder begeleiding van verloskundigen, aan de hand van een scenariotraining en met behulp van reanimatie – en verloskundige fantomen. Gedurende de gehele dag dragen we aan elkaar over volgens de aangeleerde ISBARR methode. De protocollen die tijdens deze training worden gebruikt, zijn specifiek van toepassing op acute complicaties zoals deze zich in de 1e lijn kunnen voordoen. Ze zijn opgesteld volgens de richtlijn ‘reanimatie van de pasgeborene’ van de KNOV, de CAVE training voor verloskundigen en ambulanceprotocollen ontwikkeld door de stichting LAMP.

 

Programma

  • partus zonder verloskundige

  • assisteren bij een moeizame uitdrijving / cortonenpathologie  (fundusexpressie)

  • assisteren bij een schouderdystocie (impressie)

  • zowel zelfstandig uitvoeren als assisteren bij een resuscitatie van een 'natte' pasgeborene

  • handelen bij een fluxus post partum

  • handelen bij shock

  • eclampsie

  • uitgezakte navelstreng

  • overdragen middels ISBARR

  • het aangeleerde trainen in kleine groepen

 

Aanvullende informatie

Voor kraamcentra is mogelijk om deze training in drie modules te volgen. Deze modules moeten binnen de accreditatieperiode van de KCKZ vallen. Deze modules bestaan uit:

AAV - 1   Aanleren overdragen middels ISBARR - denkpatroon HOT-ABC - Resusitatie 'natte'pasgeborene- expressie - impressie - partus alleen.  duur module 3.5 uur

AAV-2   Overdragen middels ISBARR - denkpatroon HOT-ABC - Resuscitatie van de 'natte'pasgeborene - Fluxus post partum - shock     duur module 3 uur

AAV-3  eclampsie - uitgezakte navelstreng  Scenario training waar alle noodsituaties worden geoefend. duur module 4 uur

 

Kosten

De kosten per deelnemer bedragen € 175,00 inclusief syllabus, flowcharts, noodblokje, certificaat en hand-out. Ook verzorgen wij een maaltijd tijdens deze scholing.

 

Niveau

Het niveau sluit aan bij de basisopleiding kraamverzorgenden en moet als verdiepend worden beschouwd.

 

Duur

De duur van deze training is 7,5 uur met 2 uur zelfstudie.

 

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd voor 6 punten door het kenniscentrum kraamzorg.

Registratieperiode 2016-2019: verplichte scholingen Acute verloskunde met partusassistentie

Registratieperiode vanaf 1 april 2019 Categorie C: Verdieping partusassistentie

 

De AAV is te combineren met de scholingen Fysiologie en pathologie van de baring of Begeleiden barende bij vervroegde inzet. Mail voor data en informatie naar info@kznn.nl

 

Locatie

De training wordt zowel in Verloskundigenpraktijk De Moriaen te Geertruidenberg gegeven als op locatie.

 

Aanmelden

Ben je als kraamverzorgende of kraaminstelling geïnteresseerd en wilt je aan deze praktische en leerzame nascholing deelnemen dan kun je aanmelden via het aanmeldformulier.
Wil je verdere informatie dan kun je contact opnemen

via telefoonnummer: 0162 - 52 3146.
Liefst van maandag tot en met donderdag van 9.00 - 12.00 uur.
Of per mail: info@kznn.nlaanmelden
Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523146     info@kznn.nl