scholingsagenda
aanmelden
contact

Communicatie voor kraamverzorgenden


‘Als praten bij je vak hoort’

Nu niet meteen denken "dit is niets voor mij!" Deze training is anders, leuker, praktischer en geheel op je vak gericht. In deze training leer je dat er verschillende communicatiestijlen bestaan, die je leert kennen en inzetten. Hoe vaak heb je niet het gevoel dat het in de communicatie met je kraamvrouw, haar partner of de verloskundige stroef verloopt, niet klikt of zelfs botst? Waarschijnlijk komen jullie communicatiestijlen niet overeen. Goed communiceren zorgt dus voor effectief samenwerken en prettige omgang. Weten hoe je overkomt in een gesprek, maakt dat je bewust je kwaliteiten kunt inzetten en je valkuilen kunt vermijden. Je bewust zijn van de stijl van je gesprekspartner maakt dat je kunt kiezen hoe je je eigen stijl hierop afstemt, in plaats van primair te reageren.

 

Kraamzorg Nascholing Nederland heeft deze training ontwikkeld speciaal voor kraamverzorgenden die in de thuissituatie of in een geboortekliniek werkzaam zijn. Kraamverzorgenden maken dagelijks kraamvrouwen en verloskundigen mee tijdens huisbezoeken of in een kraambed. Stuk voor stuk hebben zij vragen en verwachtingen van jou als kraamverzorgende. Wanneer je getraind bent in het beheersen van de juiste communicatietechnieken zal dat je werk positief beïnvloeden.

 

Opzet van de training

 

Vier verschillende communicatiestijlen komen zowel in theorie als in de praktijk aan de orde. Door middel van praktijksituaties, helemaal op het vak gericht, worden deze communicatiestijlen verduidelijkt, aangeleerd en getraind. Wij maken hierbij gebruik van een trainingsactrice. Door inzicht te krijgen in de verschillende communicatiestijlen en het toepassen daarvan, zal de kraamverzorgende, overleggen met een verloskundige en communiceren met een kraamvrouw als soepeler ervaren.

 

Twee weken voor aanvang van de training ontvang je een syllabus van de te behandelen theorie. Voor het goed kunnen volgen van de training dien je deze door te nemen. De studiebelasting hiervan is ongeveer 1-2 uur.

 

Programma

 

Onderdelen van de training zijn:

communicatiestijlen

welke communicatiestijl heb ik zelf

hoe herken ik de diverse stijlen

hoe spreek ik de taal van de cliënt of verloskundige zonder mezelf te verliezen?

 

Praktijkgedeelte:

oefenen met een verloskundige en trainingsactrice

 

Aanvullende informatie


Een trainingsactrice die wordt ingezet bij onze trainingen, speelt een barende, kraamvrouw en verloskundige. Zij is in staat te reflecteren en feedback te geven op communicatieve vaardigheden van de kraamverzorgende.

 

Deelname
Per training kunnen maximaal 16 kraamverzorgenden deelnemen, bestaande uit twee groepen.

 

Niveau
Het niveau sluit aan bij de basisopleiding kraamverzorgenden en moet als verdiepend worden beschouwd.

 

Duur
De duur van deze training is 4,5 uur met 1-2 uur zelfstudie.

 

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd voor 5 punten door het kenniscentrum kraamzorg 

in de categorie: Vrije ruimte

 

Locatie
De training wordt zowel in Verloskundigenpraktijk De Moriaen te Geertruidenberg gegeven als op locatie.

 

Aanmelden

 

Bent u als kraamverzorgende of kraaminstelling geïnteresseerd en wilt u aan deze praktische en leerzame nascholing deelnemen dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier.
Wilt u verdere informatie dan kunt u contact opnemen

via telefoonnummer: 0162 - 52 3146.
Liefst van maandag tot en met donderdag van 9.00 - 12.00 uur.
Of per mail: info@kznn.nl

 
Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523146     info@kznn.nl